Убиството на тројцата полицајци кај Арачиново, расправа во парламентот (11.2.2000)

СТЕНОГРАФСКИ БЕЛЕШКИ од Четвртото продолжение на Триесет и четвртата седница на Собранието на Република Македонија, одржана на 11 февруари 2000 година САВО КЛИМОВСКИ: Почитувани дами и господа пратеници, продолжуваме со претресот по Информацијата во врска со убиството на тројца припадници на Министерството за внатрешни работи во село Арачинов, претрес што го прекинавме на вчерашната седница.…

ЗА БУНТОТ НА КАЛЕ ВО ЈАНУАРИ 1945-ТА

Српски шпиони го поттикнувале револтот на војниците, за ОЗНА да почне со апсења Недела претпладне, 7 јануари 1945 година – Божиќ. Во Офицерскиот дом на плоштадот во Скопје се одржува Вториот конгрес на Народната младина на Македонија на чело со Крсте Црвенковски. Свечена, а како што милуваа комунистите да кажат, истовремено и работна атмосфера. Многу…

Што кажав во 1997 година

63 Седница на Собранието на Република Македонија, одржана на 14 Март 1997, информација за актуелната состојба предизвикана со протестите во врска со примената на Законот за јазиците на кои се изведува наставата на Педагошкиот факултет “Св. Климнет Охридски”во Скопје и за начините и формите за унапредување на меѓуетничките односи во рамките на Уставот на Р.…

Член 23 од Берлинскиот договор во 1878, основата за формирање на ВМРО

Замислете ја возбудата кога открив нов документ поврзан со Берлинскиот договор од 1878 година и тоа во Стокхолм. Поточно членот 23 од истиот кој ја засега Македонија и кој е една од причините (повеќе изсторичари се сложуваат со ова) за избувнувањето на Првата светска војна.Документот е копиран и се наоѓа во Државниот архив на РМ.Директорот…

Зоран Тодоровски: констатирам како историчар дека книгите на Филип Петровски се МАКЕДОНСКА ПОЛИТИЧКА САГА

Ми се укажува посебна чест и задоволство да ги промовирам, за прв пат пред македонската јавност (заедно со проф. Цуцуловски), двете книги на младиот автор Филип Петровски, “За нас” и “Уште еднаш, за нас”. Велам млад автор, филозоф по универзитетска наобразба – диплома, но по вокација политичар, дипломат и публицист, човек кој веќе длабоко ги…

Народ што не си ја знае историјата осуден е да ја повторува

Во Центар со Васко Ефтов: Никола Груевски се фати за глава кога му ги презентирав досиеата! Интервју со д-р Филип Петровски, политичар, поранешен директор на Државниот Архив и Претседател на Унијата на младите сили на ВМРО ДПМНЕ. Зошто Петровски не стана лидер на ВМРО ДПМНЕ и наследник на Љубчо Георгиевски, каде ја пропушти таа шанса…

Цената на слободниот интелектуалец

Седумдесет одбрaни колумни од jуни 2007 gодинa до декември 2008 година: тоа е квантитативниот биланс на колумнистичката актива што Филип Петровски се решава да jа печати сега за сега, во оваа книга, со оглед на тоа дека читателите на “Утрински весник” се уште jа следат неговата саботна колумна. Од декември 2008 пак до сега има…

Ѕвонко Јанкуловски: Брутално разголување на политиката

Книгата, поточно збирката на колумни на авторот Филип Петровски е во обем од 197 страни, компјутерски куцан текст. Во неа се поместени  колумни создавани во периодот од 2007 до 2008 година, објавени во дневниот весник Утрински весник. Она што е карактеристично, како генерална оцена за книгата е современоста и актуелноста на темите кои ги обработува…

Венко Андоновски: РЕЦЕНЗИЈА НА КНИГАТА „МИСЛЕЊА“ ОД ФИЛИП ПЕТРОВСКИ

РЕЦЕНЗИЈА НА КНИГАТА „МИСЛЕЊА“ ОД ФИЛИП ПЕТРОВСКИ           Во делото со наслов „Мислења“ се поместени текстови на Филип Петровски кои континуирано се објавувани како колумни во дневните весници, а потоа преобјавувани и во електронска форма. Досега Филип Петровски се појавувал пред читателската публика како колумнист во списанијата Завет, Фокус и Дневник, Вечер и Утрински весник.…