ЗА БУНТОТ НА КАЛЕ ВО ЈАНУАРИ 1945-ТА

Српски шпиони го поттикнувале револтот на војниците, за ОЗНА да почне со апсења Недела претпладне, 7 јануари 1945 година – Божиќ. Во Офицерскиот дом на плоштадот во Скопје се одржува Вториот конгрес на Народната младина на Македонија на чело со Крсте Црвенковски. Свечена, а како што милуваа комунистите да кажат, истовремено и работна атмосфера. Многу…