Оваа страница постојано ја работам и дополнувам. Има премногу детали кои е тешко да се стават наеднаш…

Д-р Филип Петровски
Образование: Доктор по Политички науки

Линк до ЛИНКЕДИН ПРОФИЛ
Линк до ТВИТЕР ПРОФИЛ
Линк до ФЕЈСБУК ПРОФИЛ
Примарен канал на ЈУТЈУБ
Втор канал на ЈУТЈУБ
Вести од ИНТЕРНЕТ
Линк до ИНСТАГРАМ

Професионална кариера

Док Холидеј

 

Партиски функции

 • Претседател на политичка партија Демократска десница, 2011 – 2012;

  Кандидати за пратеници на Демократска Десница во 2011

 • Потретседател на Обединети за Македонија, 2009-2010
 • Координатор на политичката академија на ВМРО-ДПМНЕ на тема „Дипломатски работи и меѓународна политика”, истовремено и еден од предавачите, 2005 – 2006;
 • Секретар на Комисија за надворешни работи на ВМРО-ДПМНЕ, 2003-2006;
 • Претседател на Комисија за надворешни работи на ВМРО-ДПМНЕ, 2001

  Одлука за шеф на комисија за надворешни работи на ВМРО

 • Член на Извршен Комитет на ВМРО-ДПМНЕ, 1997 – 2002;
 • Повремен колумнист во гласникот на УМС на ВМРО-ДПМНЕ, Завет 1997 – 1999;
 • Претседател на УМС на ВМРО-ДПМНЕ, 1997 – 2000;
 • Шеф на кабинет на Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, 1997;
 • Потпретседател на подмладокот на ВМРО-ДПМНЕ, 1997;
 • Член на ИК на УМС на ВМРО-ДПМНЕ 1995, истовремено секретар за надворешни работи.
 • Делегат на Конгресите на ВМРО во Кичево 1995, Струмица 1999, Охрид 2003, Штип 2007, Куманово 2015 и Валандово 2017 (на овој конгрес не присуствував поради очигледното местење и неможноста од слободен избор како и кандидирање)

 

Членства во организации

 • Редовен колумнист во дневниот весник „Утрински Весник” 2007 – 2010 и Повремен колумнист во дневниот весник „Дневник” 2004 – 2005 и 2010-2011; објавени колумни и во Фокус и Вечер
 • Коорганизатор со Срѓан Керим на изложбата „Луѓе кои го сакаат Њујорк”, одржана под покровителство на Музеј на Град Скопје 2006;
 • Доживотен член на меѓународната бизнис заедница на Њу Џерси 2002;
 • Учесник во одбраната на татковината во полициските резервни сили, ангажирани во Јегуновце, Тетовско, присутен на сите фронтови 2001;
 • Претседател на партиската комисија за надворешни работи по договор и овластување на Борис Трајковски кој во тоа време беше Претседател на Република Македонија 2001
 • Предавач на експерименталната програма ПЕКСНАС на тема политички систем, 2000
 • Претседател на МКФ (Македонска Карате Федерација), 1999 – 2001
 • Член на управен одбор на кошаркарскиот клуб – „Годел Работнички”, 1998 – 1999
 • Претседавач на комисијата за млади на ЦЕИ (Централно Европска Иницијатива), 1999 – 2000
 • Од страна на повеќе студенти е промовиран за кандидат за Претседател на Сојузот на студентите на Универзитетот Свети Кирил и Методиј, но поради јавното признание за членство во ВМРО-ДПМНЕ е оневозможен процедурално воопшто да стигне до гласачки ливчиња, 1996 – 1997

Книги, публикации и научни трудови

Стојан Андов: РЕЦЕНЗИЈА на книгата „За нас“ од Филип Петровски

Политичко досие

УДБК од Куманово по линија МАКЕДОНСКИ ЕКСТРЕМИЗАМ го заведува ФИЛИП ПЕТРОВСКИ

Во Загреб, во 2016 година одржав предавање на меѓународна трибина на тема: ЛУСТРАЦИЈА И РАСЧИСТУВАЊЕ СО КОМУНИСТИЧКОТО МИНАТО“. Имав викенд мега интервју во ВЕЧЕРЊИ.ХР кој е водечки весник по читаност (барем во тоа време). Истовремено снимив и документарен материјал кој за жал го немам. Но тоа не значи дека нема да го ископам некако…

Интервју во Вечерњи.хр за ЛУСТРАЦИЈАТА (10 мај 2016)