Државниот ахрив на Република Македонија почна со публикување едиција на копии од документи верни на оригиналот кои се чуваат во неговите депоа. Од октомври тие ќе можат да се купат во сите сувенирници кои се под надлежност на Министерството за култура. Целта е граѓаните и особено помладите генерации поавтентично да се запознаат со македонското културно и историско минато.

Први пет документи кои се публикувани се Фрагменти од Евангелието по Лука од 12 век, Решението за прогласување на Илинден 2 август за национален празник на Македонија од 1944 година, Решението од АСНОМ за заведување на македонскиот јазик како службен од 1944 година, Законот за името на Народна Република Македонија од 1946 година и Декларацијата за меѓународно признавање на Република Македонија како суверена и независна држава во 1991 година.

– На ваков начин сите ќе може да ја запознаат историјата на нашата држава преку автентични документи. Главниот мотив беше она што е чувано долги години во нашите депоа можеби и потонато во заборав да биде извадено пред очите на јавноста и да му биде достапно на секој заинтересиран за случувањата од нашата богата историја, но и да може да ги едуцираме помладите генерации за настаните од нашето славно минато, потенцира на денешната промоција директорот на Архивот Филип Петровски.

Најави дека списокот на документи кои ќе бидат публикувани во рамки на оваа едиција ќе се проширува.

– Натаму ќе може да ги видиме и писмата на Гоце Делчев, Тодор Александров, документи потпишувани од Методија Андонов Ченто и плејада други револуционери кои работеле бескомпромисно на остварувањето на вековниот идеал на Македонците за слободна и независна Македонија, рече Петровски.

Значајно е, нагласи тој, дека публикуваните документи се со печат од архивот и потпис од одговорните лица што, како што посочи, ја потврдува нивната оригиналност.

Министерката за култура Елизабета Канческа Милевска посочи дека овој проект на Државниот архив кој, како што истакна, е голем трезор на нашето богато не само културно, туку и историско наследство, е во функција на запознавање на македонските граѓани со важни моменти и настани од нашата богата македонска историја.

– Овој проект ќе помогне сите генерации, особено оние кои доаѓаат по нас најнепосредно да можат да стекнат сознанија за историјата, да се навратат на сите овие најзначајни појави и процеси и во поновата историја, да се потсетат на сите заложби на македонскиот народ, неговата револуционерна и духовна сила во остварувањето на државотворните цели, потенцира министерката.

Смета дека проектот е значаен и во контекст на афирмација на Македонија како држава со богато политичко, историско, револуционерно минато, како држава која поминала низ различни историски премрежија во градењето  на својот идентитет.

Информира дека покрај во сувенирниците овие важни историски документи ќе може да се купат и во Музејот на македонската борба, Археолошкиот музеј и сите институции кои, како што рече, имаат продажни репрезентативни сувенирници. За таа цел Државниот архив треба да склучи договори со овие институции. Цената, рече таа, ќе биде ниска, со цел тие да бидат достапни за што поголем број граѓани.

извор: СИТЕЛ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *