Нови простории за регионалниот Државен архив во Куманово

По повод 65-годишнината од основањето на Државниот архив на Република Македонија, денеска во Куманово беа пуштени во употреба новите простории на Регионалниот Државен архив и на МВР сместени во реновираниот […]

СВЕЧЕНА АКАДЕМИЈА ПО ПОВОД 65-ГОДИШНИНАТА ОД ФОРМИРАЊЕТО НА ДРЖАВНИОТ АРХИВ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

На 1 април 2016 година со почеток од 20.00 часот во Македонскиот народен театар Државниот архив организираше свечена академија по повод 65-годишнината од формирањето на Архивот. Почесен покровител на настанот […]

Изложба „Македонија во Првата светска војна“ во Воениот музеј во Стокхолм

Во Воениот музеј во Стокхолм утре ќе биде отворена изложба „Македонија во Првата светска војна“ која ја подготви Државниот архив на Република Македонија На отворањето на изложбата ќе се обратат Александра […]

СИМПОЗИУМ „СТОГОДИШНИНАТА ОД ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА, ФРОНТОТ КАЈ ЧАНАККАЛЕ – НИВНИТЕ ГЛОБАЛНИ ПОСЛЕДИЦИ“

На 9 и 10 декември 2015 година Државниот архив на Република Македонија во соработка со Генералната дирекција на Државните архиви на Република Турција, под покровителство на претседателот на Република Македонија, […]

Публикувани копии од важни историски и културни документи за Македонија

Државниот ахрив на Република Македонија почна со публикување едиција на копии од документи верни на оригиналот кои се чуваат во неговите депоа. Од октомври тие ќе можат да се купат […]

Прилози кон историјатот на поврзаноста на семејството со идејата на ВМРО

Стариот мој, како кандидат за пратеник на ВМРО во 1994 година. Кога си чуваш документи. Да се потсетиме дека СДСМ ги фалсификуваше тие избори и владееше на сила до 1998 […]

АНГЕЛ И ХРИСТО УЗУНОВИ – ПСЕВДОНИМИТЕ НА ВМРО

Државниот архив на Република Македонија во мај 2015 година ја објави публикацијата Ангел и Христо Узунов – „ПСЕВДОНИМИТЕ НА ВМРО“, серија „Архивата на Ангел Узунов“ во редакција на д-р Ленина […]

Нова публикација на Државниот архив на Република Македонија

Ве информираме дека излезе од печат зборникот на документи „Руската колонија во Скопје (1920 – 1943)”, во редакција на д-р Ленина Жила и д-р Филип Петровски. Документите сведочат за времето кога руските […]

ОТВОРАЊЕ НА ИЗЛОЖБАТА „ОБЕДИНЕТИ СМЕ ПОСИЛНИ“

Почитувана екселенцијо господин Олег Николаевич Шчербак, Почитувана екселенцијо господин Чарлс Едмунд Гарет, Почитувани претставници на дипломатскиот кор во Република Македонија… Почитувани дами и господа! Постојат настани во историјата што имаат […]

Петнаесетти Конгрес на ВМРО-ДПМНЕ во Куманово

ВМРО-ДПМНЕ денеска го продоложува 15. Конгрес на партијата што се одржува во Куманово. На него учествуваат 560 делегати, кои треба да изберат престедател на партијата за следниот четиригодишен мандат. Актуелниот […]

СПОМЕН-ВЕЧЕР ВО ЧЕСТ НА ПРОФ. Д-Р ЗОРАН ТОДОРОВСКИ И ПРОМОЦИЈА НА „АНГЕЛ УЗУНОВ – СПОМЕНИ“ (МУЗЕЈ НА МАКЕДОНСКАТА БОРБА ЗА ДРЖАВНОСТ И САМОСТОЈНОСТ – 3 АПРИЛ 2015 Г.)

Обраќање на д-р Филип Петровски, директор на Државниот архив на Република Македонија Проф. д-р Зоран Тодоровски е роден 1950 година во Скопје. Дипломирал на Филозофскиот факултет, група Историја со историја […]

СПОМЕН-ВЕЧЕР ВО ЧЕСТ НА ПРОФ. Д-Р ЗОРАН ТОДОРОВСКИ И ПРОМОЦИЈА НА „АНГЕЛ УЗУНОВ – СПОМЕНИ“

Обраќање на д-р Филип Петровски, директор на Државниот архив на Република Македонија Проф. д-р Зоран Тодоровски е роден 1950 година во Скопје. Дипломирал на Филозофскиот факултет, група Историја со историја […]