Стратешки план за работа на Државен Архив на Република Македонија (2017-2019)

Стратешки план за работа на Државен Архив на Република Македонија Еве како тоа се работи. Прецизно и професионално. Сте виделе ваков план досега на друга институција? STRATESKIPLAN2017-2019  

Говор на д-р Филип Петровски, директор на Државниот архив на Република Македонија, 1.12.2016

Распаѓањето на поранешната СФР Југославија и сите процеси што претходеа и следеа на тој настан, меѓу кои и потпишувањето на Договорот за сукцесија го одбележаа крајот на 20 век. На […]

ОТВОРАЊЕ НА ИЗЛОЖБАТА ПО ПОВОД 15-ГОДИШНИНАТА ОД ПОТПИШУВАЊЕТО НА ДОГОВОРОТ ЗА СУКЦЕСИЈА „ИСТОРИЈА НА НАСЛЕДСТВОТО” (СЛОВЕНИЈА И СУКЦЕСИЈАТА ПО РАСПАЃАЊЕТО НА ЈУГОСЛАВИЈА)

На 1 декември 2016 година, во Националната установа „Музеј на македонската борба за државност и самостојност“, Државниот архив на Република Македонија ја отвори изложбата „Историја на наследството“ (Словенија и сукцесијата […]

ИЗБОР НА Д-Р ФИЛИП ПЕТРОВСКИ ЗА ЧЛЕН НА ИЗВРШНИОТ ОДБОР НА EURBICA

Директорот на Државниот архив на Република Македонија е избран член на Извршниот и уредувачки одбор на EURBICA – Eвропски регионален огранок на Меѓународниот архивски совет (European Board of the International […]

Петровски: Да се размисли за создавање Специјално обвинителство за злоделата на УДБА

Македонија треба да размислува за создавање Специјално обвинителство кое ќе работи расчистување на историските неправди од работата на поранешните тајни служби и ќе лоцира одговорност за лицата кои низ историјата, […]

Д-Р ФИЛИП ПЕТРОВСКИ, ДИРЕКТОР НА ДРЖАВНИОТ АРХИВ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО ПОСЕТА НА ГЕНЕРАЛНАТА ДИРЕКЦИЈА НА АРХИВИТЕ НА АЛБАНИЈА ВО ТИРАНА

На 30 јуни 2016 година, д-р Филип Петровски, директор на Државниот архив на Република Македонија, оствари посета на Генералната дирекција на Архивите на Албанија во Тирана. Оваа посета се реализираше […]

ИЗБОР НА Д-Р ФИЛИП ПЕТРОВСКИ ЗА ЧЛЕН НА ИЗВРШНИОТ ОДБОР НА EURBICA

Директорот на Државниот архив на Република Македонија е избран член на Извршниот и уредувачки одбор на EURBICA – Eвропски регионален огранок на Меѓународниот архивски совет (European Board of the International […]

Нови простории за регионалниот Државен архив во Куманово

По повод 65-годишнината од основањето на Државниот архив на Република Македонија, денеска во Куманово беа пуштени во употреба новите простории на Регионалниот Државен архив и на МВР сместени во реновираниот […]

СВЕЧЕНА АКАДЕМИЈА ПО ПОВОД 65-ГОДИШНИНАТА ОД ФОРМИРАЊЕТО НА ДРЖАВНИОТ АРХИВ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

На 1 април 2016 година со почеток од 20.00 часот во Македонскиот народен театар Државниот архив организираше свечена академија по повод 65-годишнината од формирањето на Архивот. Почесен покровител на настанот […]

Изложба „Македонија во Првата светска војна“ во Воениот музеј во Стокхолм

Во Воениот музеј во Стокхолм утре ќе биде отворена изложба „Македонија во Првата светска војна“ која ја подготви Државниот архив на Република Македонија На отворањето на изложбата ќе се обратат Александра […]

СИМПОЗИУМ „СТОГОДИШНИНАТА ОД ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА, ФРОНТОТ КАЈ ЧАНАККАЛЕ – НИВНИТЕ ГЛОБАЛНИ ПОСЛЕДИЦИ“

На 9 и 10 декември 2015 година Државниот архив на Република Македонија во соработка со Генералната дирекција на Државните архиви на Република Турција, под покровителство на претседателот на Република Македонија, […]

Публикувани копии од важни историски и културни документи за Македонија

Државниот ахрив на Република Македонија почна со публикување едиција на копии од документи верни на оригиналот кои се чуваат во неговите депоа. Од октомври тие ќе можат да се купат […]

Прилози кон историјатот на поврзаноста на семејството со идејата на ВМРО

Стариот мој, како кандидат за пратеник на ВМРО во 1994 година. Кога си чуваш документи. Да се потсетиме дека СДСМ ги фалсификуваше тие избори и владееше на сила до 1998 […]